Ev Alırken Dikkat Edilmesi Gereken 15 Altın Kural

1.Evi Satın Alma Amacınızı Belirleyin

Evi yatırım için mi yoksa içinde yaşamak için mi alıyorsunuz? Bunun kararını verin. Eğer yatırım amacıyla alıyorsanız kira getirisine ve masraflarına, yaşama amacıyla alıyorsanız ihtiyaçlarınıza göre karar verin.

2.Bütçenizi Belirleyin

Ev araması başlangıcında bütçenizi doğru belirlemeniz, boşuna vakit kaybetmeme ve genellikle uzun süren bu süreçte enerjinizi tüketmemeniz açısından önemli. Bütçe belirlenmesindeki en önemli detaylardan biri de gelirinize göre ne kadar kredi çekebileceğinizi yaklaşık olarak belirlemenizdir.

3.Kredi Notunuzu Kontrol Edin

Bu kredi kullanarak konut almayı düşünenlerin atması gereken ilk adım olmalıdır. Çünkü kötü bir kredi notu, konut kredisinin ret olmasının en yaygın nedenidir ve kredi için başvurmadan önce mutlaka kontrol edilmelidir. İyi bir kredi notunuzun olması, banka tarafından yeşil ışık anlamına gelir. Bunun için düzenli ödemeler yaparak kredi notunuzu iyi seviyede tutmak her zaman önemlidir.

Kredi notunuzu kontrol ettikten sonra peşinat için verebileceğiniz miktarı hesaplamalısınız. Çünkü, bankalar alacağınız evin ekspertiz değerinin %80’ini size sağlıyor. Geriye kalan %20’lik kısmı ise sizin peşinat olarak temin etmeniz gerekiyor. Böyle bir durumda, yeterince birikiminiz yoksa peşinat biriktirmek ya da bulmak için beklemeniz gerektiği anlamına gelir. 

4.Konumun İhtiyaçlarınıza Uygunluğunu Belirleyin

Satın alacağınız konutun yaşamınızı kolaylaştıracak bir konumda olmasına özen gösterin. Şehirleşmenin en büyük amaçlarından biri insan hayatını kolaylaştırmaktır. Toplu taşıma, okul, hastane, lokanta, pazar yeri, yeşil alan gibi ihtiyaçlara yakınlık yaşam kalitenizi artıracaktır.

5.Konumun Sağlığınıza Zarar Verecek Unsurlardan Uzak Olmasına Dikkat Edin

Satın alacağınız konutun sağlığınızı olumsuz etkileyecek unsurlardan uzakta olması için özen gösterin. Aşırı trafik, gürültü, kirlilik yaratan tesisler ve karmaşa olan bölgelerden uzak durmaya çalışın.

6.Herhangi Bir Hukuksal Sorun Olmadığını Kontrol Edin

İnşaatı başlamamış bir proje için Tapu Müdürlüğü’nde sorgulama yaparak tapu kaydı üzerinde ipotek, intifa, kira, haciz engelleyici unsurların olmadığından emin olun.

Konut projesinin resmi olarak incelendiğinin, onaylanıp Yapı Ruhsatı aldığından emin olun.

7.İnşaat Firmasının Önceki Projelerini İnceleyin

İlgilendiğiniz inşaat firmasının geçmiş projelerinin inceleyerek güvenilirliğini anlamaya çalışın. Daha önce aynı firmadan ev alan kişilerle bağlantı kurun ve onlarla konuşun.

8.Net Kullanım Alanını Kontrol Edin

Alacağınız konutun satış sırasında belirtilen metrekare ölçülerinin net-brüt ayrımını yapın. Proje başlamamışsa mimari planları inceleyerek, eğer proje bitmişse daire içinde ölçümler yaparak bunu sağlayabilirsiniz.

9.Alacağınız Eve Tam Olarak Ne Kadar Ödeme Yapacağınızı En Baştan Öğrenin

Konut satışı sırasında alım-satım tapu harcı, iskân harcı, KDV gibi ek masraflar olacaktır. Bu masrafların satış fiyatına dahil olup olmadığını öğrenin. Ödeyeceğiniz net miktarı inşaat firmasında sorun. Ayrıca satış fiyatı, benzer ve emsal olabilecek konutlarla karşılaştırılmalı, birim m2 satış fiyatı analiz edilmelidir.

10.Aidatlara Dikkat Edin

Alacağınız evin hizmetine açık olan otopark, havuz, spor salonu gibi tesislerin ücretli olup olamadığını, eğer ücretliyse aylık ücretlerinin ne kadar olduğunu önceden öğrenin.

11.Isı ve Nem Yalıtımının İyi Olduğundan Emin Olun

Alacağınız evin ısı yalıtımının yüksek standartlarda olması enerji masraflarınızı her zaman düşük tutacaktır. Benzer biçimde iyi yapılmış nem yalıtımı da evinizde zamanla oluşabilecek hasarları engelleyecektir. Isı ve nem yalıtımı sadece bütçenizi olumlu yönde etkilemeyecek sağlınız için de faydalı olacaktır.

12.Fonksiyonel Tasarımları Tercih Edin

Alacağınız evin hem dış hem de iç mimarisinin yaşam kalitenizi artıracak özelliklere sahip olmasına özen gösterin. Fonksiyonel tasarımlara örnekler için şunları sıralayabiliriz:

Pencerelerin evin içine yeteri kadar ışık alabilecek şekilde tasarlanmış olması, odaların maksimum kullanım alanına sahip olması, yerden ısıtma gibi teknolojiler sayesinde kullanım alanlarının artması, klima ve kombi gibi makinelerin yer kaplamayacak şekilde ve estetik olarak yerleştirilmesi, otoparkların ferah ve güvenli olması, kullanılan malzemelerin dayanıklı olması vb.

13.Doğaya Yakınlığın Önemini Göz Ardı Etmeyin

Doğa mutluluk verir ve sağlıklı olmamızda payı büyüktür. Yaşadığınız yerin doğayla mümkün olduğunca iç içe olmasına özen gösterin. Evinizden dışarıya çıktığınızda geniş, aydınlık ve yeşil alanlarla çevrelendiğinize emin olun. Estetik ve dinlendirici rekreasyon alanları olan projeleri tercih edin.

14.Depreme Dayanıklı Yapıları Seçin

Alacağınız evin yapımında kullanılan malzemelerin kaliteli olup olmadığı konusunda firmayı sorgulayın. Depreme dayanıklı olması için projede hangi önlemler alındığını öğrenin ve firmanın sizi somut olarak ikna etmesini isteyin. İyi bir firma size uluslararası standartların uygulandığına dair belgeler gösterecektir.

15.Güvenlik ve Alarm Sistemlerini İnceleyin

Hizmet eden güvenlik görevlilerinin uygun eğitimi ve belgeleri almış olduğuna, giriş ve çıkışların güvenilir elektronik izleme araçları ile kontrol edildiğinden emin olun.
Evinizin yangın, hırsız, su baskını, gaz kaçağı alarmlarıyla donatıldığından emin olun. Bu sistemlerin kolay kullanılıp kullanılmadığını önceden anlamaya çalışın. (Kaynak: Mika.com.tr)

 

 

Konut Talep Formu

3 Adımda Formu doldurun komisyon ödemeden ev sahibi olun


Formu doldurun müteahhit firmalardan teklif alın